Przejdź do głównej zawartości

Gdzie są przepływy pracy

Przepływy pracy znajdują się w projektach. Aby je znaleźć:

  1. W górnym menu otwórz Projekty.
  2. Kliknij projekt zawierający przepływy pracy, których szukasz.
  3. Przejdź na kartę Przepływy pracy.

Zobaczysz każdy przepływ pracy w projekcie, uporządkowany w hierarchii przypominającej foldery.

  • Stan — uruchomiony, ukończony normalnie lub zakończony z ostrzeżeniem albo błędem
  • Znaczniki czasu Utworzono i ostatnia aktualizacja oraz nazwy osób odpowiedzialnych
  • Organizacja w foldery — przepływy pracy można grupować w zagnieżdżone foldery, aby łatwiej zarządzać nimi w dużych projektach

Kliknij przepływ pracy dwukrotnie, aby otworzyć Eksplorator przepływów pracy, w którym możesz wyświetlać kroki, uruchamiać cały przepływ pracy, uruchamiać pojedynczy krok lub wybrać zakres.

Przepływy pracy, które widzisz, zależą od dwóch rzeczy:

  • Dostęp do projektu — administrator obszaru roboczego przyznaje Ci dostęp do określonych projektów. Jeśli oczekujesz, że zobaczysz projekt, ale go nie widzisz, poproś właściciela projektu o dodanie Cię.
  • Rola wyświetlania — w projekcie masz przypisaną jedną z trzech ról:
    • Architekt — może widzieć i edytować wszystko
    • Menedżer — może widzieć i uruchamiać przepływy pracy, ale nie może ich modyfikować
    • Eksplorator — ograniczona widoczność; niektóre przepływy pracy mogą być ukryte

Jeśli oczekujesz, że zobaczysz konkretne przepływy pracy, a ich nie widzisz, Twoja rola może je odfiltrowywać. Architekt projektu może potwierdzić, co powinieneś widzieć.

Twoja rola decyduje także o tym, czy możesz zmienić krok. Jeśli możesz otworzyć przepływ pracy, ale nie możesz go modyfikować, formularz kroku otwiera się tylko do odczytu — jego pola są wyłączone, a przycisk Zapisz jest ukryty — dzięki czemu możesz odczytać konfigurację kroku bez możliwości jej zmiany. Dotyczy to każdego miejsca, w którym formularz się otwiera: ikony koła zębatego i menu prawego przycisku myszy w tabeli przepływu pracy, kanwy wizualnej, siatki Kroki projektu oraz menu Nowy krok.

Okno kroku oznacza niezapisane zmiany znakiem • w tytule. Zamknięcie okna klawiszem Esc, przyciskiem X, Anuluj lub przyciskiem jego karty wyświetla pytanie Odrzucić niezapisane zmiany?, aby edycja nie została utracona przypadkiem. Wybierz Odrzuć, aby zamknąć bez zapisywania, albo wróć, aby kontynuować edycję.