Zarządzanie jednokrotnym logowaniem dla organizacji
Każda organizacja może mieć niestandardowy adres URL (https://plaidcloud.com/sso/<custom_name_here>), pod którym członkowie uzyskują dostęp do strony jednokrotnego logowania określonej w konfiguracji.
Aby utworzyć niestandardowy adres URL:
- Wybierz menu „Organization Settings” w prawym górnym rogu ekranu
- Kliknij „Single Sign-On Security Credentials”
- Dostosuj adres URL jednokrotnego logowania według potrzeb
- Kliknij „Update Organization SSO Settings”
Automatyczne tworzenie użytkowników
Dział zatytułowany „Automatyczne tworzenie użytkowników”Jeśli jednokrotne logowanie jest włączone, możesz zdecydować o automatycznym tworzeniu członków po pomyślnym uwierzytelnieniu w ramach jednokrotnego logowania. Nowi członkowie otrzymają domyślny obszar roboczy i role zabezpieczeń określone w ustawieniach organizacji. Aby automatycznie tworzyć członków:
- Wybierz menu „Organization Settings” w prawym górnym rogu ekranu
- Kliknij „Organization and User Settings”
- Zaznacz pole „Create Users Automatically from Single Sign-On”
- Wybierz żądany domyślny obszar roboczy
Korzystanie z tej funkcji znacznie upraszcza zarządzanie członkami, ponieważ nowi członkowie automatycznie uzyskują dostęp bez dodatkowej konfiguracji w PlaidCloud. Podobnie, jeśli członkowie zostaną usunięci z systemu jednokrotnego logowania, utracą dostęp do PlaidCloud.
Zezwalanie na przypisywanie grup zabezpieczeń z jednokrotnego logowania
Dział zatytułowany „Zezwalanie na przypisywanie grup zabezpieczeń z jednokrotnego logowania”Jeśli jednokrotne logowanie jest włączone, możesz zdecydować o przekazywaniu listy powiązań z grupami razem z komunikatem o pozytywnym uwierzytelnieniu. Elementy tej listy służą do przypisania członka do wskazanych grup i usunięcia go z grup niewskazanych. To skuteczny sposób zarządzania przypisaniami do grup zabezpieczeń za pomocą centralnej usługi zarządzania użytkownikami, takiej jak Active Directory lub inna usługa LDAP.
Jeśli ta opcja jest włączona, role zabezpieczeń zostaną przypisane na podstawie przekazanej listy przy następnym logowaniu członka. Jeśli opcja jest wyłączona, istniejący członkowie zachowają bieżące role zabezpieczeń do czasu ręcznej aktualizacji w PlaidCloud.